Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

България ще приеме какъвто и да е компромис между Македония и Гърция за името, но ще продължи да ползва конституционното име на страната, пише скопският УТРИНСКИ ВЕСНИК. Изданието се позовава на думите на българския външен министър Николай Младенов на неформална среща с главните редактори на македонски медии.

ДНЕВНИК също цитира Младенов който посочва, че България иска да помогне на Скопие по пътя към ЕС и НАТО и подава приятелска ръка, но очаква същото, а не обиди.

Парламентарните избори на Острова, при които нито една от партиите няма да има достатъчно места за самостоятелен кабинет е централна тема за за британските издания. Дейвид Камерън вярваше, че е на път да стане премиер още в петък сутринта, но беше изправен пред агонията на избирателната нощ, в края на която предварителните резултати говорят за „висящ” парламент, коментира ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС. Въпреки това изглежда, че лейбъристите ще отбележат най-слабия си изборен резултат от 30-те години на миналия век насам, като над тях тегне и угрозата да загубят властта след 13-годишно управление.

Лейбъристите използваха първите екзит полове от изборите, за да укрепят позициите си, заявявайки че Гордън Браун има право да остане премиер и да опита да сключи коалиционно споразумение с либералдемократите, отбелязва ТАЙМС. Лорд Манделсън обаче даде ясно да се разбере, че партията е готова да опита да остане на власт, дори ако има по-малко места в парламента от консерваторите.

Майката на всички парламенти разкри възрастта си с отминаването на изборния ден и настъпването на утрото след него. В полунощ, докато несигурността за резултатите се задълбочаваше, всеки аспект от античната британска политическа система изглежда се пукаше по шевовете, коментира ГАРДИЪН.

На 7 май се навършват точно две години от момента, в който Дмитрий Медведев встъпи в длъжността президент на Русия, напомня КОМЕРСАНТ. Докато през първите 12 месеца държавният глава имаше за основна задача да оформи политическия си стил, през втората той се зае с разрешаването на институционални проблеми.
По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна