Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа отново затварят летища заради вулканичния облак

Петнайсет летища в северна Испания бяха затворени днес заради вулканичния облак пепел от Исландия, навлязъл в испанското въздушно пространство. Испанската агенция за управление на въздушния трафик първоначално съобщи снощи, че затваря за полети летищата в Сантяго де Компостела, Ла Коруня и Виго. Сутринта бяха затворени и летищата в Астуриес, Сантандер, Бургос, Леон, Валядолид, Саламанка, Памплона, Сан Себастиан, Витория, Ла Риоха, Билбао, Сарагоса. Забраната ще засегне около 190 полета и ще остане в сила поне до 18 ч. днес.

Отменени бяха полети от международното летище в Брюксел и от заместващото го при нужда летище в Шарльороа. Всички отменени полети са били в посока Испания.

До момента облакът не е предизвикал пълно затваряне на летища в Белгия, но могат да се очакват и изненади.

Евроконтрол - европейската агенция за контрол на въздушния трафик заяви, че повечето полети между Европа и Северна Америка са отменени днес заради надвисналия над северния Атлантик облак пепел от исландския вулкан Ейяфятлайокутл. Полетите се пренасочват на север и на юг от облака, дълъг около 2000 километра, който се простира от Исландия до северна Испания.

Очаква се вулканичният облак да навлезе до довечера във въздушното пространство над южна Франция, съобщи френската метеорологична служба. Евроконтрол подчерта, че районът, засегнат от вулканичния облак, ще се разшири на юг към Португалия и на изток до Барселона и Марсилия.

В северна Португалия и части от южна Франция вече бяха затворени летища, като се очаква затварянето на още. Агенцията заяви, че в Европа ще се извършат около 25 хиляди полета, за разлика от предишния ден, когато полетите бяха над 30 хиляди.

По публикацията работиха: Франс прес, Ройтерс и Асошиейтед прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна