Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Дмитрий Медведев в Турция започна при изключителни мерки за сигурност

  

Руският президент Дмитрий Медведев пристигна снощи на първото си официално посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Медведев е придружен от многобройна делегация от министри, дипломати, бизнесмени и специалисти.

Руският държавен глава пристигна с делегацията си с четири самолета в столицата Анкара. Направиха впечатление взетите изключителни мерки за сигурност и охрана от снайперисти. Турските сили за сигурност осигуриха две еднакви бронирани коли за президента, като маршрутът на движение се пази в тайна.

Това е първото официално посещение на Медведев в Турция в качеството му на държавен глава, но се очаква то да даде тласък за по-нататъшно разгръщане на установените през миналата година при визитата на Владимир Путин отношения на стратегическо сътрудничество между Москва и Анкара. 

Днес Абдуллах Гюл и Дмитрий Медведев се предвижда да разговарят по  двустранните отношения, а също и по регионални и глобални проблеми, след това ще дадат съвместна пресконференция, предвидена е среща и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумение за сътрудничество в енергетиката и още 20 други споразумения, отнасящи се до борбата срещу тероризма и наркотрафика, премахване на визите, търговия, туризъм, се предвижда да бъдат подписани между Москва и Анкара.

Медведев и Ердоган ще председателстват и първото заседание на Висшия консултативен съвет между Русия и Турция, който бе учреден през миналата година.   

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна