Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел даде "зелена светлина" на Естония да се присъедини към еврозоната

Европейската комисия даде "зелена светлина" на Естония да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 г. В Конвергентния доклад за тази година, който оценява в каква степен страните извън Еврозоната изпълняват условията за приемане, Комисията посочва, че Естония е готова да приеме единната европейска валута следващата година.

Както посочи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на съвместна пресконференция с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен в Брюксел: "Днес е ясно, че Естония отговаря на условията и следва да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 година ."

Еврокомисарят по икономическите въпроси допълни: "Това е силен сигнал за еврозоната и за ЕС като цяло. Подчертава ролята на еврото като стимул за средносрочната политика, който потвърждава, че усилията за устойчива политика и продължителното отчитане на стабилност водят до конкретни резултати."

В доклада още се казва, че България, Чешката република, Естония, Лавия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция не са готови за присъединяване към еврозоната.

Основните критерии, които се разглеждат в Конвергентния доклад, са устойчивостта на цените, валутните курсове, лихвените равнища, и бюджетната стабилност.

Председателят на ЕК призова за създаването на постоянен кризисен фонд, който ще се използва за предотвратяване на кризи, подобни на тази в Гърция. Новата инициатива се предлага само дни, след като европейските лидери одобриха създаването на временен стабилизационен фонд на стойнсот 750 млрд. евро.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна