Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция ще подпишат 20 споразумения за засилване на енергийните връзки

Продължава първата официална визита на руския президент Дмитрий Медведев в Анкара. По време на заседанието на новосформирания висш междуправителствен съвет за сътрудничество ще се подпишат 20 споразумения за засилване на енергийните и икономически връзки, сред които и меморандум за първа атомна централа в Турция и протокол за частично премахване на визите между двете страни.

Медведев определи като "историческа крачка, която ще улесни милиони хора", протокола за преминаването към безвизов режим в рамките на 30 дни за руските и турски граждани. На съвместната пресконференция с домакина Абдуллах Гюл в двореца "Чанкая" двамата заявиха, че очакват нов тласък на туризма и икономиката и увеличаване на стокообмена до 100 млрд. долара през следващите няколко години.

"Настъпва коренна промяна в двустранните отношения, които преминават в нова фаза на многоизмерно стратегическо развитие" – подчерта Медведев във връзка със сключените споразумения в областта на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, сигурността и др.

Руският президент изтъкна ролята и отговорността на двете страни, като най-големи и най-важни в района на Черноморския басейн. Също и това, че споделят много сходни позиции за решаването на регионалните проблеми в Близкия изток, както и готовност да работят заедно за мира и стабилността на района.

Двамата лидери са обсъдили израелско-палестинския конфликт, хуманитарната трагедия в ивицата Газа, нормализирането на турско-арменските отношения, идеята за Кавказки пакт за стабилност и Иранската ядрена програма и др. актуални въпроси от международно значение.

На журналистически въпрос за Нагорни Карабах, Дмитрий Медведев еднозначно отговори, че Русия не е страна на конфликта, а само посредник за мира. "Проблемът ще се урежда между Армения и Азърбайджан". Той съобщи още, че в най-скоро време в Москва ще има тройна среща на министрите на външните работи в тази връзка.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна