Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще сътрудничи при природни бедствия и техногенни аварии за Югоизточна Европа

България предложи учебния център в Монтана за провеждане на съвместни инициативи по сътрудничеството срещу природните бедствия и авариите на страните от Югоизточна Европа.

С приемането на обща декларация завърши международна конференция, посветена на сътрудничеството при природни бедствия и техногенни аварии на страните от Югоизточна Европа, която се проведе в турския курорт Анталия. Във форума от българска страна участва министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В декларацията се подчертава необходимостта от засилване на механизмите за координация по регионалното сътрудничество, а също и задълбочаване на обмена на информации и технологии.

Турският вицепремиер и държавен министър Джемил Чичек, който ръководи заключителната част на форума, заяви: "Колкото повече сме подготвени за борба и сътрудничество срещу бедствията, толкова по-добър ще бъде светът, в който живеем". Джемил Чичек проведе срещи с участниците във форума.

На срещата с министър Цветан Цветанов са били обсъдени инициативи за засилване на двустранното сътрудничество, включително и възможностите за използване на учебния център за гражданска защита в град Монтана, който функционира към Комитета за гражданска защита на НАТО за обучение, а също и за по-тясно сътрудничество на турската страна с българския еврокомисар Кристалина Георгиева.
По публикацията работи: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна