Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между Южна и Северна Корея се засилва

Южна Корея прекъсна всички търговски и инвестиционни връзки със северната си съседка в отговор на нападението срещу южнокорейски военен кораб, при което загинаха 46 моряци.

Президентът на Южна Корея И Мюн-бак забрани навлизането на севернокорейски кораби в териториалните води на Сеул и заяви, че страната му ще внесе въпроса в Съвета за сигурност на ООН: "Тържествено призовавам севернокорейските власти да направят следното: да се извинят незабавно на република Южна Корея и на межуднародната общност. Незабавно да накажат отговорните и участниците в инцидента. Това са мерките, които Северна Корея трябва да вземе преди всичко останало."

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че САЩ полагат усилия, за да се опитат да избегнат ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и изрази подкрепата на Вашингтон за действията на Южна Корея: "Подкрепяме призива на президента И към Северна Корея да оповести фактите около този акт на агресия, и преди всичко да спре с войнственото си и заплашително поведение. Подкрепата ни за сигурността на Южна Корея е непоклатима."

Пхенян категорично отрича да е отговорен за нападението и заплашва, че ако обвиненията продължат, това ще доведе до война. Напрежението на Корейския полуостров е достигнало връхната си точка, коментират световните медии.

По публикацията работи: Световните агенции/ Лилия Димитрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна