Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 2000 тона петрол се изляха край брега на Сингапур

Около 2000 тона петрол се изляха в морето край Сингапур при сблъсък между танкер и кораб за насипни товари. Повреденият танкер е регистриран в Малайзия, а товарният кораб плава под флага на Сент Винсент и Гренадин.

Според пристанищните власти на Сингапур двата плавателни съда се сблъскали на 13 км югозападно от Сингапур, след което и двата хвърлили котва в Сингапурския проток. Край Сингапур минава едно от най-оживените морски трасета в света, свързващо Тихия и Индийския океан. По това трасе минават много танкери, натоварени с петрол от Близкия изток. Предприети са мерки за ограничаване и почистване на петролното петно.

Същевременно властите в САЩ обявиха бедствено положение в три щата - Луизиана, Мисисипи и Алабама, заради петролния разлив в Мексиканския залив. По този начин трите щата ще могат да получат федерална помощ.

"Обявяването на извънредно положение в тези щати означава, че федералните власти във всеки един момент ще могат да окажат подкрепа на всички, които са свързани с рибната промишленост", заяви министърът на търговията Гари Лок.
По публикацията работиха: Световните медии, БТА, Агенция "Кросс"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна