Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Трайков: Има значителен прогрес в индустриалния ни сектор

Министър Трайчо Трайков участва на международна конференция в Истанбул за повишаването на енергийната ефективност в региона на Югоизточна Европа, която се организира от Американско-турския бизнес съвет под патронажа на Държавния департамент по енергетика на САЩ.

Мерките за намаляване на консумацията на енергия във всички сектори и повишаването на общата енергийна сигурност в региона са основните приоритети на форума. Трайков представи предизвикателствата пред енергийната ефективност на България на панела, открит от домакина Танер Йълдъз, и с участието и на министрите на енергетиката на Грузия и Македония.

"Има значителен прогрес в индустриалния ни сектор, за сметка на потребителския. Нужно е да помогнем на домакинствата да бъдат оптимизирани" - каза пред БНР министър Трайков. Следобяд той се срещна и с американския помощник държавен секретар Кати Зои, с която са обсъдили възможностите за инвестиции на американските енергийни компании у нас и проекта за газопровода "Набуко" – подкрепян дългосрочно от Съединените щати.

Продължава подкрепата на правителство за американската инициатива за създаване на "Енергиен съвет ЕС–САЩ", който цели задълбочаване на трансатлантическия диалог по стратегическите енергийни въпроси. Обсъдена е била и възможността България да се включи в научна програма на американския департамент за енергетика.

"Планираме есента в София да се проведе конференция за авангардните технологии. По-конкретно за електрическите автомобили и умните мрежи, което чудесно се вписва в идеята за възобновяване на енергийните източници" – съобщи още Трайчо Трайков, който разговаря и с помощник-държавния секретар на САЩ по търговията - Хуан Верде.
По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна