Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 37 млрд долара може да плати BP за отстраняване на щетите от разлива

Разходите на британската компания "Бритиш петролиъм" за отстраняване на последиците от петролния разлив в Мексиканския залив, предизвикан от авариралата платформа на компанията, могат да достигнат до 37 милиарда долара, според оценка на швейцарската банка "Креди Сюис".

До август, когато трябва да бъдат направени два нови сондажни отвора, за да спре изтичането на петрол в Мексиканския залив ще се излеят между 45 и 75 милиона галона (3,8 литра) петрол, се посочва в доклада на банката.

Само за почистването на това количество петрол на "Бритиш петролиъм" ще са необходими между 15 и 23 милиарда долара.

Сривът в цената на акциите на компания "Бритиш петролиъм" даде храна за слухове, че е възможно тя да бъде погълната от свой конкурент. Анализатори прогнозират, че други петролни гиганти като "Ексон мобил" и "Роял дъч шел" ще проучат възможностите за поглъщане на "Би Пи", като е много вероятно загубите от петролния разлив в Мексиканския залив да ги разколебаят. След инцидента с нефтената платформа, акциите на петролния гигант са изгубили повече от една трета от стойността си, а общата цена на компанията е намаляла с около 55 милиарда евро.

Неуспехът на компанията да се справи с положението в Мексиканския залив поставя под въпрос и бъдещето на главния изпълнителен директор на компанията.

"Бритиш петролиъм" продължава да се бори с последствията от аварията на нейна платформата на 20 април в Мексиканския залив, когато загинаха 11 работници и се получи огромният петролен разлив.

По публикацията работиха: ИТАР-ТАСС, Евронюз
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна