Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Снимка: БГНЕС

С минути на мълчание и с вой на сирени в 12 ч. беше отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. На връх Околчица във Врачанския Балкан започна всенародното поклонение пред подвига на Ботев и неговата чета.

По северните склонове на Врачанския Балкан 135 години след гибелта на Христо Ботев днес оживяха паметните събития от последния бой на четата му, при който войводата пада убит. На Околчица те бяха представени с възстановка на националното дружество "Традиция". След молебена за България, отслужен от Врачанския митрополит Калиник, вицепремиерът и министър на вътрашните работи Цветан Цветанов каза, че днес, ние, ботевите поклоници, трябва да се равняваме по неговите безкомпромисни критерии на обич и саможертва за родината. И тази година Околчица събра стотици врачани и хора от цялата страна, които не скриха вълнението си, че на този ден на поклонение са на славния връх.

В родния град на поета-революционер Калофер отбелязването на деня на Ботев и загиналите за свободата на България започна с военен ритуал и изнасяне знамето на четата. След митинга-поклонение, пред паметника на Ботев бяха положени венци и цветя.

Всеки българин в този ден трябва да покаже уважение и признателност към всички герои, загинали за свободата на България. Така смятаха хората, дошли пред паметника на Христо Ботев и Васил Левски в Борисовата градина в София. В тържествата по повод 2 юни участва Националният гвардейски оркестър и Хорова асоциация "Света София", проявата беше открита от заместник-министъра на културата Тодор Чобанов. Всички загинали са част от националната памет на България, подчерта той.

"България помни и с почит произнася имената на борците за национална свобода и държавност - на падналите по фронтовете на Балканската, Първата и Втората световна война.", каза Чобанов.

Актрисата Красимира Кузманова изпълни стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър".

От Силистра ще потегли поход по Ботевите места в Румъния, съобщава кореспондентът ни Маргарита Иванова. Група силистренски общественици, интелектуалци и образователни дейци за пореден път ще преминат по стъпките на Христо Ботев в северната ни съседка. Те ще поднесат цветя пред паметника на поета-революционер в центъра на град Браила и пред паметната плоча, белязала мястото, където са се срещали българските хъшове.

Силистренците ще запалят свещ в църквата "Възнесение Господне" и ще поднесат цветя пред паметната плоча в двора на храма, където през 1869 година е учредено Българското книжовно дружество, днешна Академия на науките. В обиколката по традиция ще участват и представители на Асоциацията на българите в Браила.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна