Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Русия се съгласи да вдигне забраната за внос на зеленчуци от ЕС

Русия се съгласи да вдигне забраната за зеленчуци от ЕС, наложена заради избухналата епидемия от Е.коли. Очаква се износът да бъде възобновен тази седмица, съобщи Европейската комисия. Руските власти подписаха споразумението по време на визита на еврокомисаря по здравеопазването. Джон Дали бе изпратен от комисията да убеди Москва да изпълни обещанието си за вдигане на забраната.

"Отправяме се към незабавно възобновяване на износа на европейски зеленчуци, на базата на сертификати от ЕС, които ще обясняват на руските власти, че във всяка страна-членка има лаборатории и система за наблюдение и проверка", заяви Фредерик Венсан, говорител на комисията по здравеопазването.

Ръководителят на руската Агенция за защита на потребителите Генадий Онишченко обаче заяви, че твърдението на ЕК, че Русия се е съгласила незабавно да вдигне забраната за внос на зеленчуци от ЕС е "преувеличено". Русия подчерта, че ще възобнови вноса на зеленчуци от ЕС когато Брюксел осигури на Москва списък с официалните органи и лаборатории, упълномощени да издават сертификати за безопасност на храните. "Всичко зависи от тях", каза Онишченко.

По публикацията работи: Ройтерс и Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна