Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суша и глад мъчат 10 милиона души в Африканския рог

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Десет милиона души в Африканския рог страдат от най-сериозната суша за последните 60 години. Ситуацията се влошава и е довела до глад в някои райони, съобщи ООН.

Над 10 милиона души са засегнати от сушата по един или друг начин. Смятаме, че ситуацията със сушата в определени региони е най-лошата за последните 60 години. В няколко региона можем да говорим за глад, обясни Елизабет Бърс, говорител на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Тя добави, че районите, които са отдалечени от крайбрежието, са най-засегнати.

Слаб дъждовен сезон в комбинация с повишаващи се цени на храните доведоха до сериозен недостиг на храна в страни като Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия и Уганда. В някои части на Кения цените на зърното са с 80 на сто по-скъпи от средното ниво за последните пет години. В Етиопия индексът на потребителските цени скочи с 41 процента.

Бърс призова донорите да увеличат финансирането, за да се увеличи помощта за засегнатите райони. Ако не се справим със ситуацията възможно най-скоро, може да стане по-лошо, подчерта говорителката.
По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна