Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал беляза откриването на новия турски парламент

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес в Анкара бе открито 24-тото Велико национално събрание на Турция, което се състои от 550 депутати. Заседанието на новия парламент обаче започна със скандал.

135 –те депутати от основната опозиционна сила в Турция -Народнорепубликанската партия, присъстваха на откриването, но отказаха да положат клетва. Тази позиция е реакция срещу решение на Конституционния съд, с което се анулира изборът на депутати от партията. "Ние няма да продадем нашите другари", каза Кемал Кълачдароглу, лидер на най-старата светска, кемалистка партия на Турция.

36 кюрдски депутати въобще не се явиха на заседанието заради анулирането на избора на няколко тяхни депутати. "Общо 8 законноизбрани депутати не са допуснати в парламента, което е безпрецедентен случай в неговата история", заяви при откриването най-възрастният депутат Октай Екши.

Днес полагат клетвата само депутатите от ПСР на Р.Т.Ердоган, които са 327 и 54 депутати на другата опозиционна сила - Партията на националистическото действиe.

Според Kонституцията на страната неположил клетвата депутат остава такъв и може да участва в заседанията, но няма право на глас в избора на председателя на Меджлиса и във вота на доверие за правителството.

Гласовете на депутатите на ПСР и на националистите ще са достатъчни за откриването на парламента, на по-нататък Ердоган ще трябва да търси пътища за преодоляване на кризата и за постигане на консенсус в парламента.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна