Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има законова празнота при финансирането на партиите, смята Наталия Киселова

В Закона за политическите партии има празнота по отношение финансирането на депутати, напуснали парламентарните си групи, заяви Наталия Киселова, доктор по конституционно право. Според нея трябва да се реши от кой момент след изборите се фиксира субсидията.

Държавната субсидия е субсидия за партия, която е получила парламентарно представителство или има определен брой действителни гласове на последни парламентарни избори 1 процент, за да развива своята дейност в съответствие с интересите на гражданите и да представлява техните законни интереси. Да забраним някой да напусне парламентарна група не е коректно. По-лесно пък е сигурно изчисляването на субсидията. Думата подмяна на вота - не. След като сте гласували за определен кандидат, то се предполага, че той има право да мисли по различен начин след време. По-скоро трябва да се реши по ясен и категоричен начин, че няма пречка народните представители да напускат. Съответно да се присъединяват към друга парламентарна група. Но трябва да се реши дали субсидията ще бъде фиксирана към онзи момент, в който са излезли резултатите от изборите. Във всички случаи идеята е, като е създаван този ред за субсидиране, е бил да се подпомогнат онези политически партии, които са значими субекти в политическата система. Имаме препоръка от "ГРЕКО" - това е една международна организация, да се подобри начина, по който е уредено финансирането и разходването на средства от политическите партии. Стана ясно, че правна комисия има такова намерение, каза Киселова.

След скандалите в парламента по повод напусналите групата на "Атака" и парите, полагащи им се по закон, "Атака" и ДПС поискаха финансовият министър да каже към кои партии са заявили принадлежност независимите и дали за това получават пари.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна