Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 души протестират в Девин в защита на общинската болница

Близо 200 души протестират в Девин в защита на общинската болница. Недоволството на хората ескалира след затварянето на здравното заведение в началото на седмицата заради натрупани дългове за милион и 800 хиляди лева.

Плакати с надписи "Има болница - оцеляваме, няма болница - умираме.", "Не искаме да умираме на път за болницата в Смолян" жителите на трите общини Девин, Борино и Доспат изразяват недоволството си от закриването на болницата. В протестна декларация те настояват за незабавно отпускане на безлихевн заем в размер на два милиона от държавата.

Протестиращите искат пълна ревизия на болницата и търсене на отговорност от виновните за източването на един милион и 800 хиляди лева. Сред приетите конкретни мерки са общинските съвети в Девин, Борино и Доспат да гласуват ежемесечна такса под формата на субсидия за болницата в размер на 20 хиляди лева.

Жителите на Девин настояват и за оставката на общинското ръководство. От своя страна, кметът Здравко Василев заяви, че многократно е търсил помощ от здравното министерство, но тяхното решение е общинската болница да стане медицински център. Според думите му, държавата е абдикирала от здравната грижа за хората.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна