Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите етикети на храните ще дават повече информация на потребителите

При новото етикетиране на хранителните продукти ще има повече информация за потребителите, като особено значение има това, че те няма да бъдат подвеждани с външния вид на храната. Това заяви пред "Хоризонт" Кристиян Вигенин - евродепутат от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европарламента:

Целият този комплекс от мерки е свързан и със здравната култура на гражданите. Защото каквито и етикети да се сложат, ако гражданите не знаят какво значи, че колкото повече са мазнините в един продукт, да кажем това е по-вредно за организма, това няма да има кой знае каква стойност. Затова и е хубаво и в училище още децата да бъдат приучавани какво е здравословно хранене, което не означава непременно, че трябва винаги да се избягват подобни храни, защото някои от тях пък са вкусни. Човек би могъл да си позволи. Искам да кажа също, че хората се вълнуват от тези въпроси и разчитат все пак освен на тази информация, която ще има на етикетите, контролните органи да направят така че все пак вредни за здравето продукти да не стигат до пазара.

Според д-р Мая Макавеева от българската Агенция за безопасност на храните, новият регламент за етикетите е добър от гледна точка на информирания избор на потребителя:

Има много новост, че въвежда един минимален размер на шрифта, който де факто показва, че могат да бъдат четливи. Има много добри новости, където е записано за алергените и ще се въведе след гратисния период, че ще бъде и в менюто на ресторантите, столовете и заведенията за обществено хранене.

Друго, което въвежда регламентът, че имаме една дата на замразяване на продуктите и то замразяването на непреработеното месо. Въвеждат мястото на произход, като мястото на произход, това което много иска потребителят да види, прясното свинско или прясното пилешко месо къде е отгледано и къде е заклано
.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна