Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фининвест" на Силвио Берлускони беше осъдена да плати компенсация на конкурент

Последна промяна: 18:25 ч.

Холдингът "Фининвест", собственост на италианския премиер Силвио Берлускони, беше осъден да плати 560 милиона евро обезщетение на медийната група СИР по съдебен спор за придобиването на издателство "Мондадори". Решението на съда подлежи на незабавно изпълнение.

Според присъдата на апелативния съд в Милано, като собственик на холдинга "Фининвест", Силвио Берлускони ще трябва да плати 560 милиона евро на съперника си в медийния бранш Карло де Бенедети и неговия конгломерат СИР за нанесени щети, както и разходите по процеса.

Дългата съдебна битка, продължила цели 20 години, касае придобиването на най-голямото италианско издателство "Мондадори". Холдингът на Берлускони "Фининвест" пое контрола над издателството през 1991 г. за сметка на конкурента си СИР, благодарение на присъдата на римски съдия, който по-късно беше осъден за корупция.

На първа инстанция през 2009 г. "Фининвест" бе осъден да плати 750 милиона евро, но Берлускони обжалва присъдата. Сега единствената добра новина за него е, че съдът намали обезщетението със 190 милиона евро.

Неотдавна Силвио Берлускони се опита да прокара закон, който да му позволи да не плаща обезщетението, което той смята за несправедливо, но беше принуден да го оттегли след остри протести както на опозицията, така и на коалиционните му съюзници.

Дъщерята на премиера Марина Берлускони, президент на "Финивест", определи присъдата като агресия срещу баща й от страна на съдиите и обяви, че ще я обжалва в Касационния съд.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна