Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехите протестират срещу реформи в здравеопазването

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хепънинг и поход срещу планираните от правителството реформи в здравеопазването се проведоха днес в чешката столица. Повече от 500 души се събраха пред сградите на здравното министерство и на долната камара на парламента. Сценки, пантомима и изливане на изкуствена кръв показаха какво чака чешкото здравеопазване след реформите.

Здравният министър Леош Хегер заяви готовност за диалог от сцената на хепънинга, но беше посрещнат с викове за оставка и неприлични думи от някои демонстранти. 90% от чехите не одобряват предложените от кабинета реформи, сочат данни на синдикатите.

В днешните протести се включиха и организации на пациентите, пенсионерите и хората в неравностойно положение.

Синдикатите са недоволни от увеличаването на здравните вноски. Новите правила ще ограничат достъпа до модерно лечение ако цената за ден в болница се увеличи от 60 на 100 крони. Синдикатите предупредиха, че няма таван на таксата при по-дълъг престой в болницата за хората с ниски доходи. Кабинетът предлага пациентът вече да заплаща лекарствата под 50 крони.

Синдикатите настояват за по-ниско ДДС, както и да бъдат освободени от този данък материалите, техниката, лекарствата и консумативите в здравеопазването. Те искат също да бъде изготвена антикорупционна стратегия.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна