Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията внася в петък вот на недоверие срещу правителството

Снимка: БТА

Последна промяна: 16.17 ч.

БСП и ДПС ще внесат в петък новия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Мотивите са: "провал на политиката в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, проваленото членство в Шенгенското простраснтво и нарушаването на основни човешки права".

Лютви Местан съобщи, че вотът на недоверие ще бъде внесен в петък с идеята дебатите и гласуването по него да бъдат следващата седмица.

Ако резултатът от вота е смяната на един или друг министър, ние, разбира се, ще бъдем частично удовлетворени. Основната ни цел е оставка на целия кабинет и предизвикване на предсрочни парламентарни избори., посочи Местан.

Към посочените от Лютви Местан мотиви Ангел Найденов добави липсата на реформи в МВР и изобщо системата за сигурност и изолацията на министър Цветан Цветанов:

Човек, който успя за две години да настрои срещу себе си изключително много политически формации, неправителствени организации и професионални съсловия.

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че сега партията му ще участва в дебатите и ще гласува за отстраняването на министър Цветанов.

За пръв път откакто ГЕРБ е на власт, има огромна възможност да се направи нещо добро за страната и за националната сигурност., каза Янев.

Синята коалиция ще гласува за вота, каза Иван Костов. Той отговори на въпроса на премиера защо сините са излъгали, че ще подкрепят ГЕРБ, след като сега ще гласуват вот на недоверие:

Той каза: "Аз ще направя правителство, да ме подкрепя който иска!" Не е казвал друго. Аз разбирам, че човешката памет е избирателна и се стреми тези неща, които не изнасят на човека, да ги забрави. И да представи нещата като случили се по друг начин, но все пак това има граници някакви.

От "Атака" засега се отказват от коментар за бъдещите си действия, тъй като не са се запознали с мотивите за вота.

От ГЕРБ не приемат мотивите за вота, коментира заместник-председателят на парламентарната група на партията Валентин Николов.

Не виждам техните аргументи, с които поставят този вот на недоверие. Всъщност какво, може би, искат? Може би искат да пуснем абсолютно всички задържани лица, да може да се върне старият ред. Искат дестабилизация на това правителство, не за да падне, а да започнат да се пазарят с него и да се слагат министри. Категорично смятам, че този вот е един измислен вот, който иска да дестабилизира правителството., каза Николов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени