Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите с декларации по повод 20 г. от създаването на Конституцията

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание всички парламентарни групи излязоха с декларации по повод 20 години от създаването на действащата Конституция.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви:

Свободата и просперитетът на българското общество са възможни само в рамките на закона; единствено и само при гарантирането на равенството на всички граждани пред него.

Янаки Стоилов от БСП коментира, че критиките към Конституцията са неоснователни:

И днес мнозина искат да заместят неспособността на собствените си партии и недостатъчната способност на политиците с критика към Конституцията. България и нейните политици са призвани да формират следпреходната политика.

Юнал Лютви от ДПС подчерта, че основният документ и занапред трябва да гарантира републиканския характер на държавата:

...А не да се чуват от тук и от там установяване на президентска държава. Оттук нататък правителства, които получават доверието на избирателя, трябва да се поучат от тези грешки, включително и от грешките на това правителство.

Лидерът на Атака Волен Сидеров сравни държавата с разграден двор:

Какъв Шенген, дами и господа, след като през България минават криминално цистерни със смъртно опасни товари. България е разграден двор в момента. Никакви постъпки по въпроса, за да не се разсърдят случайно комшиите. Да не вземе Ердоган или Абдулла Гюл да каже някоя дума накриво на българския президент или на българския премиер. Така че, нека да се върнем към Конституцията и нека да бъдем суверенна държава, единна и неделима, както пише там.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна