Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт"

Снимка: Архив

Обновена: 14.00

България може да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт" заради АЕЦ "Белене". Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод подадения от компанията иск срещу българската НЕК.

Искът на "Атомстройекспорт" за неизплатени 58 милиона евро е заведен пред Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

Вчера представител на руската компания заяви пред РИА Новости, че завеждането на иск срещу българската НЕК е процесуално необходимо, тъй като става дума за плащане на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали сертификати, казва той. По думите му, "Атомстройекспорт" е изпълнил определен обем работа по изграждането на АЕЦ "Белене", привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси.

Според представителя на руската компания на българския възложител е дадена отсрочка на плащанията по съгласуван график за погасяване. Тъй като графикът за плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции от руските финансови служби, допълва източникът.

Пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че е несериозно да се коментират неназовани източници. Ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, които надвишават размера за цитираната сума.

България трябва да заведе контраиск, тъй като Русия не изпълнява своите ангажименти в срок, което може да бъде причина за претенции от българската страна. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в парламента:

Какъв близък партньор може да е този, който започва със съд да урежда проблемите между двете страни. Така, че истината е, че Русия ще направи всичко възможно, ще използва всички средства за постигане на своето, да наложи един ненужен и скъп проект на България и няма да се откаже - нещо, което ние от СДС и Синята коалиция предупреждаваме през цялото време. Сега е моментът да видим има ли твърди хора с национално-отговорна позиция в това правителство, включително премиера, включително и министъра на икономиката. Това е най-големият тест за тях - ще издържат ли на напрежението - окончателно спиране на проекта "Белене"? Това е правилното.

Според лидера на БСП Сергей Станишев, завеждането на контраиск от България по проекта АЕЦ "Белене" ще навреди на крайните резултати в преговорите с Русия:

По принцип, когато нещата се докарат до искове и контраискове, това е много лоша среда за разговори и за постигане на добър резултат. Взаимно да се надпреварват двете страни – това създава недоверие в преговорите, изостря атмосферата. Не е добра основа за постигане на добър резултат за България.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна