Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Франция: Кадафи да бъде изключен от преговорите с международната коалиция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На среща в Рим, на която обсъдиха главно конфликта в Либия, министрите на отбраната на Италия и Франция подчертаха, че Моамар Кадафи трябва да бъде изключен от преговорите с международната коалиция.

На фона на засилващия се дипломатически натиск, целящ да принуди Моамар Кадафи да се откаже от властта, италианският министър на отбраната Иниацио Ла Руса, след срещата със своя френски колега, изтъкна, че е важно позицията на международната общност да бъде единна. Той каза, че само единство, без едностранни действия, може да ускори дипломатическия, политическия и военния процес, който да доведе до бъдещето на Либия след Моамар Кадафи.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге подчерта, че е необходим диалог между бунтовниците и либийския лидер, но международната общност не трябва да води никакви преговори с Моамар Кадафи и приближените му.

На журналистически въпрос, колко ще продължи военната операция в Либия, Жерар Лонге отговори, че за успеха й са нужни време и търпение.

Искаме от Кадафи само да се оттегли от властта и да не участва в преговори, а след това съдбата му ще се решава от самите либийци и от Международния наказателен съд, заяви френският министър.

По публикацията работи: Ирина Стоилова -кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени