Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Анализаторите отделят внимание на усилията на американския президент Барак Обама да възстанови ръста на икономиката. Обама изгуби битката в дебата за увеличаване на тавана на американския дълг, което може да се отрази на усилията му да спечели преизбиране през 2012 година, пишат изданията в Съединените щати.

Изходът от битката за дълга порази либералната база на Обама точно в момент, когато започва събирането на пари и подкрепа за 2012 година, и насърчи неговите републикански противници, които принудиха президента да приеме по-големи съкращения на разходите отколкото искаше.

"Докато Вашингтон беше погълнат от този дебат за дефицита, хората в цялата страна си задават въпроса какво може да се направи, за да се помогне на баща, който търси работа", заяви Обама във вторник.

Мнозина анализатори смятат, че сега американският президент най-вероятно ще се обърне към мерки за подпомагане на икономиката, за да не се допусне отново да изпадне в рецесия. Сред тях може да са удължаване на мярката, предвиждаща намаляване на данъците върху доходите на работниците, и одобряване на блокираните търговски споразумения с Панама, Колумбия и Южна Корея.

"Смятам, че той ще извлече полза от това, че е разумният в стаята. Той ще понесе временен удар, тъй като изглеждаше, че не е в състояние да ръководи целия процес", е цитиран стратегът от Демократическата партия Боб Шръм.

"Не смятам, че позициите на Обама са отлични. Едно със сигурност е ясно, има много прогресивни групи, които не са доволни. Те смятат, че той се е огънал и е дал на републиканците каквото искат", посочва политическият анализатор Дженифър Дъфи.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна