Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 2 дни 800 аптеки свързаха касовите си апарати с НАП

Снимка: БГНЕС

Само за последните 2 дни с НАП са свързани над 800 касови апарата. Това заяви в предаването „От петък до петък” Васил Панов – директор на Дирекция „Контрол” към НАП. Той припомни, че до края на месеца аптеките, които са регистрирани по Закона за ДДС, а също така и дрогериите, които имат разрешение по Закона за лекарствените средства да продават лекарства, трябва да свържат касовите си апарати с НАП. Панов посочи, че все още не малка част от тях не са изпълнили това свое задължение. Според него обаче до края на месеца всички ще успеят да направят това.

Контрол винаги е имало по отношение на рисковите браншове, категоричен е Васил Панов. Той добави: На 1 септември НАП ще предприеме действия по извършване на контрол най-вече на тези, които по наши данни все още не са се свързали. Няма да бъде трудно за нас да изкараме тези, които не са го направили, за да може с мерки като глоби да ги принудим да изпълнят това си свое законово задължение. Глобите са до 10 000 лв. Тези, които не са го направили, по-добре да не работят няколко дни, докато си оправят нещата, защото дори и да не ги посетим на 1 септември, самият факт, че те работят без да са се свързали с НАП, те вече са в нарушение. Дори и на 5-и или 6-и, когато бъдат посетени, ако се установи, че в това време са осъществявали дейност, ще бъдат глобени.

Панов подчерта, че до края на март всички, без значение дали са регистрирани или не по Закона за ДДС, след като приемат плащания в брой и имат касови апарати, ще трябва да направят същото. До момента са въведени в експлоатация над 40 000 апарата. Ние очакваме около 400 000, добави той.

Панов отрече категорично упрека, че докато има пълен контрол над аптеки и дрогерии, производителите на лекарства и прекупвачите нямат касови апарати.

При производителите и търговците на едро има контрол, който е по отношение на това, че там повечето от разплащанията стават по банков път. Не случайно в тези обекти има по-малко касови апарати – те не са им чак толкова необходими. В търговията на дребно изкушенията са доста по-големи. Но до края на март догодина било то търговци или всякакви други, които използват касови апарати, ще осъществят тази връзка, обясни Панов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна