Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският парламент ще гласува втория план за финансова помощ на Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският парламент ще гласува на извънредна сесия втория план за финансова помощ на Гърция. Депутатите ще обсъдят и обявения от правителството проект за бюджетни икономии.

Гласуването за втория спасителен план за Гърция не би трябвало да срещне спънки във френския парламент за разлика от съпротивата в други европейски страни. Ако планът получи подкрепата на дясното мнозинство, социалистите се готвят да се въздържат, както бяха съобщили тези дни техни представители. Очаква се депутатите комунисти да гласуват против. Затрудненията около прилагането на плана, особено относно участието на частния банков сектор изостриха дискусиите на финансовата комисия в националното събрание миналата седмица.

Народните представители трябва да дадат зелена улица и на поправките в закона за бюджета, предвиждащи икономия от 1 млрд. евро до края на годината. Финансовият проектозакон е съобразен с промените в Европейския фонд за финансова стабилност. Вотът вероятно ще се състои в Националното събрание и в Сената. С него Франция ще стане първата страна одобрила гръцкия план, в момента, в който Гърция дава знаци за неконтролируемостта на дълговата криза.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна