Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полското председателство на ЕС преговаря за влизане на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

На дискусия в Европарламента, организирана от българските и румънски евродепутати от Европейската народна партия, министърът на вътрешните работи на Полша Йежи Милер заяви, че гледа с оптимизъм към 22-ри септември. Тогавасе очаква Съветът по правосъдие и вътрешни работи да вземе решение за влизането на България в Шенген. Полското ротационно председателство на Евросъюза търси компромис със скептичните страни, а преговорите продължават и в момента, съобщи Милер. Той отхвърли възможността България и Румъния да получат по-различен статут в рамките на Шенген.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като добра възможността за поетапно отпадане на границите - първо по въздух и вода, а на по-късен етап - и по суша:

Решението, което ще бъде взето, надявам се, че ще даде възможност за гарантиране на свободното придвижване на българските и румънските граждани в шенгенското пространство. За мен би било добре ако на първия етап се възприеме това, което е важно - за въздушното падане и морските граници и влизането им в шенгенското пространство. Притесненията на голяма част от европейските държави са това, което би могло да се случи ако влезем в шенгенското пространство и по сухопътни граници, като евентуален имиграционен натиск от страна на Турция и на Гърция.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна