Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич призова българите в Сърбия да се преброят като такива

Снимка: БГНЕС

Сръбският вицепремиер и вътрешен министър на страната Ивица Дачич призова представителите на българското национално малцинство свободно да се впишат като българи в започналото от днес преброяване на населението в западната ни съседка:

Аз наистина призовавам всички да използват това свое право, и никой няма правото да поставя такъв въпрос в Сърбия, защото всеки има правото да се изясни като такъв, какъвто е.

Българските лидери в Сърбия отдавна твърдят, че данните за 20 000 наши сънародници, преброени преди 10 години, не са реални.

Гражданите от западната ни съседка ще имат правото да не отговарят на преброителите на четири въпроса, свързани с тяхната етническа и религиозна принадлежност.

Пред БНР Дачич призна, че албанците от Южна Сърбия бойкотират процеса на преброяване. Според политика, данните ще покажат тяхната малобройност.

Непосредствено преди началото на преброяването и бошняците - мюсюлмани от областта Санджак също обявиха че няма да участват в него.

В многонационалната северна провинция Войводина, в която живеят и банатски българи, започна кампания за участие в преброяването на жителите на областта. Огромни билбордове призовават жителите й да се определят като "войводжанци".

Информацията е на кореспондента на БНР в Белград Николай Кръстев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна