Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: България вече е постигнала добри темпове по усвояване на средства от ЕС

Снимка: Архив

България вече е постигнала добри темпове в усвояването на средствата от Европейския съюз. Това съобщи министър Томислав Дончев. Той уточни, че до момента по всички оперативни програми са договорени над 8.6 млрд. лв., което е над половината от предвиденото финансиране:

Ако преди две години можеше да коментираме или да спорим дали средствата от Европейския съюз, които сме платили са 0.98% или 1%, 145 млн. или 150 млн., справката от миналата седмица показва, че плащанията са 2.5 милиарда. Това е 16%. До края на годината трябва да станат 3 милиарда. За пръв път България показва, че може

Министър Дончев и министърът на околната среда и водите Нона Караджова направиха във Велико Търново първа копка по проект за модернизация на градската водопроводна и канализационна мрежа. За тази цел от ОП „Околна среда” са отпуснати 45 млн. лв. Министър Караджова съобщи, че в момента са усвоени около 12 % от евросредствата, предвидени за изграждане на пречиствателни станции в селища с над 10 000 жители. Според дамата, има възможност България да навакса изоставането си и да постигне висок процент в използването на това финансиране: 

Към август 2009 г. бяха усвоени 45 млн. лв. В момента сме усвоили почти 400 млн. лв. Мисля, че това е десетократен напредък. Подпомагаме много общините, но основно от тяхното темпо, с което се движат по подготовка на проекта, изпълнение, разплащане със строителите, зависи и това доколко ще успеем да повишим усвояемостта на средствата. По средата сме на програмния период, защото разплащанията ще са до края на 2015 г. Загубихме доста ценно време първите три години - от началото на 2007 г. до края на 2009 г., но мисля, че има всички шансове нещата да се поправят.

Информацията е на кореспондента ни във Велико Търново Катя Чорова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна