Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 дела очакват Специализирания съд още в първия месец от работата му

Снимка: БГНЕС
80 дела вече очакват Специализирания съд още в първия месец от работата му. Това съобщи в предаването "Неделя 150" председателят на съда Георги Ушев. Вече е обявен конкурс за нови съдии:

В момента е обявен конкурс за съдии ще отнеме време, тъй като има провеждане на изпит, класиране, после евентуално може и да бъде обжалван този конкурс. В момента щатът е от девет съдии плюс един председател, т.е. десет човека. С оглед получената от мен информация за очакваното постъпление на дела след първи януари, а именно още първия месец, че ще дойдат около 80 дела, съдиите, според мен, са малко и ще помисля за увеличаване на щата им.

Георги Ушев определи като ключови за работата на специализирания съд компетентността, справедливостта, принципното правосъдие и прозрачността. Това, което ще го различава от другите съдилища, е неговият фокус върху организираната престъпност.

Моето намерение е този съд да работи като съд, тъй като той е такъв. Той е специализиран съд, като такъв беше създаден. Единственото, което го отличава от другите съдилища, това е предметът на делата, които ще разглежда - престъпления, извършени от организирани престъпни групи в изпълнение на тяхно поръчение. Множество са престъпленията както против личността, така и против собствеността, против правата на гражданите, против финансовата и данъчна система, общоопасни престъпления, въобще от най-различни глави на Наказателния кодекс.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна