Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стена от къща се срути в центъра на София

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Стена на стара сграда се срути в центъра на София и причини сериозни щети на три автомобила. Инцидентът е станал при ремонт на съседна сграда малко преди 10.00 часа на ъгъла на улиците "Тимок" и "Веслец", когато багерист, нает от частна фирма, разчиствал терена. Няма пострадали.

При ремонта една от стените на къщата пада не в двора, където е било предвидено, а върху улицата, където са паркирани автомобили. Фирмата, която се занимава със събарянето на къщата "Витистрой", е използвала нает багерист и багер, за да събори старата едноетажна постройка. Сигналът е подаден малко преди 10 часа на тел. 112 в Министерството на вътрешните работи, стената пада основно върху три автомобила, марка "Рено", "Опел" и "Шкода", които са най-тежко пострадали. Освен тях четири други автомобила са пострадали, но по-леко. На мястото веднага са изпратени екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" и полицията.

Собственикът на едноетажната къща, която се срути, не е предприел никакви обезопасителни мерки при събарянето на сградата, съобщи пред "Хоризонт" инженер Анатоли Киров от Столичния инспекторат. В момента собственикът на срутената къща и управителят на фирмата, която е извършила събарянето, са на разпит в полицията. По закон собственикът е трябвало да подаде в общината и полицията документи за желанието си да срути постройката. Според инженер Киров обаче това не се е случило. Заради това най-вероятно собственикът ще бъде глобен.

След като бъдат разпитани от полицията, собственикът на къщата и управителят на фирмата, която е извършвала срутването, ще бъдат разпитани и от Столичния инспекторат.

Информация на Николай Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна