Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава предизборната търговия с гласове

Снимка: БГНЕС
Продължава търговията с гласове преди изборите. БНР научи за още три опита за купуване на гласове на различни места в страната.

От 54-годишен мъж от село Радомирци, община Червен бряг, са иззети 1 400 лева, в банкноти по 20 лева. В дома на задържания са открити ксерокопия от изборни бюлетини и финансови заявки за необходими суми във връзка с провеждане на местните избори в отделни населени места на община Червен бряг. Когато полицаите направили проверка, в жилището на мъжа имало още 9 души от ромски произход. Пред разследващите те обяснили, че повод за събирането им е политическа дейност. По случая е образувано досъдебно производство. Информацията е Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен.

Прокуратурата в Разлог проверява сигнал, че представители на политическа партия са раздавали в ромската махала в Банско по пакет брашно, ориз, консерва „Русенско варено“ и кибрити с рекламно лого на политическата партия. От традиционната справка на държавното обвинение за водените досъдебни производства и проверки, свързани с така наречените "изборни престъпления", става ясно, че и през тази седмица доминират тези, свързани с купуването на гласове. От образуваните пет дела, само две са срещу конкретни лица. Едно от тях е в Районната прокуратура в Берковица, където мъж е предлагал по 20 лв. на съгражданите си, за да гласуват в полза на един от кандидатите за кмет.

Бързо производство за купуване на гласове е образувано срещу 38-годишен мъж от Свищов. Полицията го заловила в магазин в момент на приемане на списък с имена и номерата на личните карти на пет души. При разследването у него него са намерени 48 листа с вписани в тях имена, единни граждански номера и мобилни телефони на 238 избиратели от община Свищов. Мъжът твърдял,че ги набира за застъпници на една от политическите партии. Установено е обаче, че той е предлагал по 30 лева за гласуване, като агитирал хората да привличат по още четирима-петима свои познати. Купувачът на гласове е задържан за 24 часа. Информацията е на Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна