Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металургията е водещ отрасъл в българската икономика

Снимка: БГНЕС

Над 3 милиарда лева инвестиции са направени през последните 10 години в българската металургия и в момента тя се явява водещ отрасъл в българската индустрия. Това съобщи Антон Петров - председател на Асоциацията на металургичната индустрия.

Петров посочи, че през годинитe на кризата, когато другите фирми се въздържаха да инвестират, 15-те металургични предприятия са вложили най-много инвестиции за модернизация, екология и разкриване на нови производства. Четири пъти по-висока е средната производителност на труда в металургията, сравнено с този показател за цялата ни промишленост, а това говори и за много високата конкурентноспособност на отрасъла. Металургичната индустрия дава 12% от общата промишлена продукция на страната и 20% от експорта на България.

Заплатата в сектора е два пъти по-висока от тази в другите отрасли, каза социалният министър Тотю Младенов. Той съобщи, че се отваря нова възможност металургичните фирми да се възползват от 70 милиона лева по оперативна програма "Човешки ресурси" за подобряване на условията на труд.

Информацията е на Олга Иванова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна