Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 10 души са загинали при земетресението във Ван

Снимка: Архив

С напредването на часовете намаляват и надеждите за откриване на оцелели живи под развалините при снощното земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер, което разлюля областта Ван в Източна Турция.

Най-малко 10 души са загинали досега,27 са били ранени, съобщиха от Центъра за борба срещу природните бедствия. Вицепремиерът Бешир Аталай, който е в пострадалия район, заяви, че 25 сгради са разрушени, но 23 от тях били празни по време на труса.

Особено ужасна е картината от един срутил се напълно шестетажен хотел в центъра на града. В хотела нощували журналисти, спасители и служители на Червения полумесец, намиращи се там във връзка с предишното земетресение. Един от операторите разказа, че излезли навън да вечерят. След няколко минути земята се разтресла под краката им и от съседните сгради се посипали отломки. Втурнали се към хотела, за да вземат камерите си, но когато пристигнали, хотелът бил разрушен.

Спасителите извадиха днес изпод руините една японска гражданка, която заедно със свои колеги дошли доброволно да помагат на пострадалите във Ван. Но няколко часа след като бе извадена,e починала. Продължават без прекъсване спасителните действия на близо 500 спасители, които са в района.

Група пострадали от катастрофалното земетресението, което разлюля преди две седмици град Ван днес организираха протестна проява. Те обвиниха държавните институции и местните власти в лицето на валията, че действат много мудно, че не полагат необходимите грижи за подслоняването на хората и възстановяването на щетите и призоваха Ердоган и правителството да подадат оставка. Ердоган възнамеряваше утре да отиде във Ван, но засега не е известно дали ще отиде, тъй като в района цари напрежение.

Информацията е на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна