Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал на форум за шистовия газ

Снимка: Архив

 В махленски скандал вместо в дебати прерастна замислената от организаторите дискусия на тема "Шистовият газ - енергийна алтернатива или заплаха за околната среда". Аргументите и тезите останаха на заден план, противниците и поддържниците на шистовия газ останаха глухи за други, освен за собствените си тези.

В репортажа на Юлиана Стоянова ще чуете министър Нона Караджова, която информира за запитване, отправено към Европейската комисия за разширено тълкуване и включване на сондажите за шистов газ към проучванията, които се нуждаят от оценка на влиянието върху околната среда. Ще чуете думите й:Ако някой стане свидетел, че някъде се правят сондажи на шистов газ, да сигнализира. Сондажи се правят в момента в село Рогозино, община Генерал Тошево, контрира на мига участник във форума.

Министър Трайчо Трайков защити позицията на правителството за шистовия газ като алтернативен енергиен източник. Той обясни, че част от приходите от добива ще отидат за благоустрояване и развитие на селищата, за образование и култура. Отговорът на опонентите - че защитниците на добива са лобисти на частна чуждестранна фирма.

В репортажа ще чуете и скандал, предизвикат от изказването на кмета на Нови пазар. Гняв, словесни престрелки, аргументи, които увисват във въздуха - всичко това в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна