Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: За увеличаване на пенсиите с 10% са нужни 1 млрд. лв. годишно

При сегашното състояние на икономиката не могат да се осигурят тези средства
Снимка: БГНЕС

За увеличението на всички пенсии с 10% догодина ще са необходими 1 милиард лева годишно. При сегашното състояние на икономиката не могат да се осигурят тези средства. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова в предаването „Неделя 150”. По думите й приходната част на бюджета за следващата година е изчислена на консервативни принципи и ръст от 1 процент.

Ако в хода на 2012 година този ръст не се постигне, т.е. ние имаме по-малко ръст, който рефлектира в намаление на приходите, това означава, че в хода на изпълнението на 2012 година правителството има два подхода - да запази дефицита на 1.3, както е записан в бюджета, т.е. в хода на изпълнението се ревизират разходи и се прави икономия от разходи във всичките пера на бюджета, с изключение естествено на приоритетите НОИ, т.е. пенсии, социално осигуряване, здравеопазване и образование - всичко останало отива надолу, или пускаме по-висок дефицит. Трябва ли да допускаме по-висок дефицит и с какъв размер, това е решение, което може да се вземе, ако настъпи апокалиптичната картина, обрисувана от Оли Рен примерно.

Изпълнителният председател на Стопанската камара Божидар Данев заяви, че единственият начин за стабилизиране на бюджета на Националния осигурителен институт е едновременно постепенно увеличаване, както на възрастта за пенсиониране, така и на осигурителния стаж. Според Божидар Данев бюджетът за следващата година е твърде предпазлив. Не са заложени средства за електронно правителство и не е ясно какво ще постигнат отделните министерства с предвидените средства за тях.

Целта на бюджета е супер - финансова стабилност, но ние не виждаме целите на министерствата - какво ще постигнат отделните министерства с тези средства, тъй като ние виждаме, че тези средства не намаляват към министерствата, няма на практика намаление на средствата за държавните структури.

Менда Стоянова не се ангажира с конкретен отговор, дали ще се приеме възражението на ръководството на БНР срещу намалението на бюджета със 7 милиона лева за следващата година. Според нея трябва да се търси възможност за повишаване на Фонд "Работна заплата" за сметка на текущата издръжка.

Мисля, че в текущите разходи има сериозни резерви, които трябва да бъдат открити. Има излъчвания, които гълтат доста сериозни суми. Например бих ви казала излъчванията на Радио България на къси вълни, които са около 2 милиона и половина. Ефективни ли са, не са ли ефективни? Колкото до това дали цифрата 7 милиона трябва да остане или трябва да бъде по-малка или по-голяма, това е много важен въпрос. Моето мнение е, че при всички случаи трябва да се търси възможност за повишаване на Фонд "Работна заплата" за сметка на текущата издръжка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна