Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Меркел с резолюция, позволяваща напускане на еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В Лайпциг се открива конгрес на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се на форума да бъде приета резолюция, която подготвя радикална реформа на европейските договори за осъществяване на идеята за Европа "на две скорости".

Според текста на проекторезолюцията на Християндемократическия съюз задлъжнелите страни от еврозоната, които не са в състояние да изпълняват финансовите и икономическите изисквания, ще могат да напускат доброволно единната европейска валута като запазят обаче членството си в Европейския съюз. Случващото се означава, че се подготвя радикална реформа на правилата в еврозоната и най-слабите държави могат да я напуснат, а на базата на еврозоната ще се създаде по-тесен единен валутно-икономически съюз от финансово стабилните европейски държави.

Ангела Меркел обаче даде да се разбере, че Германия иска да запази еврозоната в сегашния й вид и затова застава зад страните със затруднения. В същото време списание "Шпигел" пише, че правителството в Берлин е изработило планове за действие в случай, че Гърция трябва да напусне еврозоната. В статия, която трябва да излезе утре, списанието пояснява, че Ангела Меркел се е подготвила за възможността новото правителство в Атина да откаже да проведе трудните реформи за спасяване на страната. В Берлин обаче имат планове и за по-сериозни ситуации. При единия от вариантите Италия и Испания също изпадат в криза, а при другия - Гърция фалира окончателно, тъй като не може да се справи с последствията от връщане към драхмата и повлича и други държави със себе си.

Информация на Татяна Минчева – кореспондент на БНР в Германия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна