Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига изпраща наблюдатели в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ройтерс

Арабската лига и представители на правозащитни и хуманитарни организации от арабски държави се договориха днес да изпратят в Сирия 500 наблюдатели.

Основната задача на екипа ще бъде да направи оценка на реалната обстановка в Сирия, тъй като информацията от официални и опозиционни източници е силно противоречива. Комисията от наблюдатели може да се превърне в в механизъм за преодоляване на кризата, особено като се има пред вид, че всички арабски държави са против евентуална външна намеса.

Вероятно в групата ще бъдат включени и представители на арабските медии.

Според някои съобщения Сирия се е съгласила да приеме наблюдателите на Арабската лига. Дамаск и ръководството на организацията ще подпишат протокол, с който на наблюдателите ще бъде гарантирана пълна свобода на придвижване в страната.

По-късно тази седмица министрите на външните работи на страните от Арабската лига трябва да одобрят разработения днес план. Очаква се наблюдателите да бъдат определени през следващите 48 часа.

Днешната среща в Кайро бе организирана ден след като Арабската лига замрази членството на Сирия в организацията заради отказа на Дамаск да се съобрази с поставения пред сирийския режим ултиматум да прекрати насилието срещу протестиращите и да пристъпи към диалог с опозицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна