Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели ще обсъдят пенсионната реформа с премиера

Снимка: БГНЕС

В четвъртък в 11 часа при премиера Бойко Борисов ще се проведе среща на синдикати и работодатели по пенсионната реформа. Това каза социалният министър Тотю Младенов след срещата в сряда, в която участваха само синдикатите. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

Това, че в 11 ч. ще имаме среща по никакъв начин не трябва да се тълкува като смекчаване на нашето поведение или нещо подобно.

След срещата в сряда социалният министър бе категоричен, че диалогът ще продължи:

Смятам, че социалният диалог трябва да продължи и от днешната среща съм оптимист затова. Утре ще говорим за това как трябва да продължат реформите във всичките сфери, за да може да направим така, че да направим и пенсионната си система устойчива, да направим така, че всички въпроси да се решават с диалог.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че синдикатът не отстъпва от позицията си и няма да позволи вдигане на възрастта за пенсиониране от 2012 г.:

Няма да приемем по никакъв начин увеличение на пенсионната възраст от догодина. Има други идеи, други предложения, които подготвяме в настоящия момент и утре ще предложим и на правителството. Правителството има своите разчети сигурно, които ще ни предложи. Работодателите имаха добра групи мерки, които също желаят да обсъдим. Ние продължаваме да твърдим, че мерки трябва да има в приходната част.

Според КТ "Подкрепа" Симеон Дянков не може да участва в социалния диалог. Председателят на стачния комитет на "Подкрепа" Евгени Душков заяви:

Ще обсъдим бъдещето на социалния диалог, как да го възобновим, така че той наистина да има ефективност и смисъл, без диктата, който беше прилаган досега от страна на вицепремиера Дянков, без неговите методи и държанието: „аз съм държавата, аз решавам, така ще бъде”.

Информация на Цветелина Стоянова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени