Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС избира отново председател на Апелативния спецсъд

Снимка: БГНЕС

С очакване за конструктивизъм във взаимоотношенията новият министър на правосъдието Диана Ковачева влезе на първото председателствано от нея заседание на Висшия съдебен съвет. Съветът ще направи пореден опит да избере председател на Апелативния наказателен специализиран съд, който трябва да заработи след месец.

До момента се провалиха два опита за избор на ръководител на този съд. В момента има петима кандидати за поста: Веселина Вълева – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд; Даниела Иванова – съдия в Софийски градски съд; Красимира Костова – съдия в Окръжен съд гр. Пловдив; Любомир Крумов – съдия в Окръжен съд гр. София и Румяна Господинова Илиева – и.ф. административен ръководител – председател на Апелативен специализиран наказателен съд.

Съветът избира и ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Кандидатите за поста са трима. Вичо Вичев, който в момента в и.ф. административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура София, Венцислав Андреев – прокурор в Софийска градска прокуратура и Стойчо Ненков – прокурор в Апелативна прокуратура София.

Главният прокурор Борис Велчев коментира избора заради информация, че Вичев е оттеглил кандидатурата си заради проверка по съдебно дело по спор за бащинство. Винаги има страсти, когато наближат избори в съдебната власт, и в частност в прокуратурата. Вероятно сме свидетели на поредния епизод, заяви той и допълни, че няма фаворит за поста.

На заседанието ще присъства и новия министър на правосъдието Диана Ковачева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна