Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Медведев ще посети Прага

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще пристигне тази вечер в Прага на двудневна визита по покана на чешкия му колега Вацлав Клаус.

Официалните срещи на държавните глави ще бъдат в четвъртък сутринта. В тяхно присъствие ще бъдат подписани пакет споразумения в сферата на енергетиката, технологиите, железниците и др. Очаква се противоракетният щит на НАТО да бъде сред обсъжданите теми. Президентите Медведев и Клаус ще отрият изложбата с ценности от фонда на Кремъл, наречена "Царският двор по време на Романови".

Плановете за противоракетния щит на НАТО и САЩ в Европа, световната и европейската финансова криза, отношенията Русия – ЕС ще бъдат сред основните въпроси, които се очаква да обсъдят двамата президенти Дмитрий Медведев и Вацлав Клаус.

Доминиращи в разговорите ще бъдат двустранните търговски и икономически връзки. Чешко– руски консорциум е сред тримата кандитати за разширяването на атомната централа "Темелин".

Руският президент Дмитрий Медведев и неговата съпруга ще пристигнат тази вечер в чешката столица. В програмата е предвидена вечеря на територията на прочутия Страховски манастир в Храдчани.

Сигурността на руския президент в Прага е водеща. За нея ще се грижат близо 700 чешки полицаи и около 100 техни колеги от Русия, както и специално обучените телохранители. От днес следобед до четвъртък полунощ ще има ограничения в паркирането в центъра на Прага. Усложнения в придвижването на гражданите се очакват и по трасето на делелегацията в Прага- 6-та част. На разположение на полицията е и системата за видеонаблюдение.

Информацията е на кореспондента на БНР в Прага Евгения Йотова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна