Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото не е причина за дълговата криза, смята американски инвеститор

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Джим Роджърс, един от най-успешните инвеститори в света, заяви за Би Би Си, че еврото не е в основата на дълговите проблеми на европейските държави. Според него единната валута е полезна за света, а основният проблем, довел до кризата, е поддържането на твърде голям държавен и частен дълг.

Не е еврото. Светът има нужда от еврото или нещо подобно на него, което да се конкурира с американския долар. Имаме нужда от друга стабилна валута. Еврозоната като цяло не е голям длъжник. Еврозоната има някои дългови проблеми и някои държави с дългове, но това не е твърде голям проблем. Еврото е полезно за света. То трябва да проработи, смята Джим Роджърс.

Ситуацията в Европа и САЩ е сериозна и се влошава, каза още Роджърс. Той подчерта, че хората в Западна Европа и САЩ са свикнали с живот, изпълнен с благополучие, благодарение на поддържането на голям дълг и не са готови за ограничителни мерки. За последните три поколения никой не си спомня Втората световна война, рецесия или лишения, заради което никой политик, налагащ икономии, няма да остане на власт, категоричен е Роджърс. По думите, "няма безплатен обяд" и времената за него със сигурност са отминали.

Когато има трудности, хората търсят някого, когото да обвинят. И те винаги обвиняват финансистите, винаги обвиняват чужденците и винаги обвиняват журналистите. Хората винаги казват: "ако журналистите не пишеха за този проблем, нямаше да имаме проблем", посочи Роджърс.

Джим Роджърс е американски инвеститор и привърженик на теорията за свободния пазар. В момента той живее в Сингапур и е председател на борда на директорите на "Роджърс холдингс енд бийленд интерестс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени