Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър получи първия транш от заема от Русия

Кикис Казамиас
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кипърската икономика, която изпитва трудности в момента, може да си поеме "глътка въздух". Така финансовият министър на страната Кикис Казамиас определи идването на първия транш от сключения с Русия заем. Кредитът ще покрие нуждите на страната през 2012 г. и дори 2013 г.

До края на тази седмица в Никозия трябва да пристигнат 600 милиона евро, които са първият транш от сключения с Русия заем. Той е на обща стойност 2.5 милиарда евро за срок от 4 и половини години при 4.5% годишна лихва и възможност за предсрочно погасяване без финансови санкции. Споразумението за кредита бе подписано в Москва в последния ден преди Коледа, а останалите два транша се очакват през януари и февруари догодина.

Финансовият министър Кикис Казамиас заяви, че заемът ще позволи на Кипър да покрие краткосрочните и средносрочните нужди на страната от финансиране. Той подчерта и че правилното управление на кредита заедно с осъществяването на приетите от парламента антикризисни мерки ще дадат стимул на икономиката и ще допринесат за постигането на финансова стабилност в страната. Според финансовия министър подписаното споразумение за кредита изпраща и ясно послание на доверие в жизнеността на кипърската икономика и ще помогне за възстановяване на доверието на чуждестранните инвеститори.

Правителствотго на Кипър предприе серия от рестриктивни мерки за финансова консолидация и оздравяване на икономиката, за да отговори на изискванията на Европейския съюз. Целта е през 2012 г. бюджетният дефицит да се намали до 2.5% от БВП, а през 2014 г. да стане нула.

Информация на Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна