Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ поиска Трайков да насрочи незабавно преговори с ръководството на "Мини-Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отправи призив към министъра на икономиката Трайчо Трайков да насрочи още днес дата и час за преговори с ръководството на "Мини-Марица-изток".

Планът за 2011 година е бил 27 милиона тона, заложен от принципала - Министерството на икономиката. При изпълнение на този план са се гарантирали финансово заплатите на миньорите с увеличение 10% на фонд работна заплата, за която говори и министърът и някои други в публичното пространство. И забележете, миньорите не са поискали по никакъв начин увеличение на заплатите, а искат допълнителен еднократен бонус, каза Пламен Димитров.  

Изказването на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, че ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, увеличението на тока ще е по-голямо от 10%, Димитров определи като доста цинично и като твърдение, и като поведение.

Първо, всички знаем, че ДКЕВР определя цена на електроенергията на 6-месечна база и на годишна база. Така че ефектът, който има върху ценообразуването на тока, стачката на Марица-Изток ще бъде видна и възможна за калкулиране наистина догодина. Но в никакъв случай 10% увеличение на цената на електроенергията не може да бъде на база изчисления на 7 или 8 дни или колкото  дни е стачката в "Мини Марица-изток", каза още Пламен Димитров.

В третия ден от стачката в Мини "Марица изток" протестират 90 на сто от работниците в дневната смяна в трите рудника. Досега няма постъпила покана за подновяване на преговорите от страна на ръководството на въгледобивното дружество, съобщи за "Хоризонт" Генчо Генчев, лидер на КТ "Подкрепа" в мините. Този следобед синдикалисти внасят в Инспекцията по труда в Стара Загора сигнал за нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и за оказван натиск и опити за сплашване на протестиращите от страната на ръководството, допълни Генчо Генчев.

Хората ни не стачкуват за пари. Хората стачкуват за нормални условия на труд.  Над 90% стачкуват в четирите смени и ръководството отказва да седне да преговаряме. Ние сме убедени, че всичките ни документи са напълно изрядни. Съдът, след като се запознае с всички документи, също ще се убеди", каза Генчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна