Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светослав Ставрев: Ниските заплати блокират цялата система в България

Снимка: Архив
Въпросът с чиновническите бонуси не е въпрос, по който обществото трябва да хаби енергия да го обсъжда. Причините са две. Първо - чиновническите заплати са по-ниските, отколкото да имаме претенции чиновничеството да си върши качествено работата. Второ - пари за повишаване на заплатите няма, но има скрити форми за допълнително стимулиране, които не са от вчера и от днес и които най-често се градят на два основни фактор - или икономии от фонд "Работна заплата", или пък когато меркантилизираме публичните услуги и правим цени на работи, за които си плащаме данъците. Това каза преподавателят по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Светослав Ставрев в предаването "От петък до петък".

Премиерът няма време и търпение, и бих казал и желание, да се докосне до същината на нещата, а къде е същината на нещата. Според мен тя е в изключително ниското заплащане на труда и въобще на доходите и пенсиите в България, но са толкова ниски, че се превръщат в блокиращ елемент на цялата ни система. Хората не могат да си удовлетворяват основните и базовите потребности със средните и под средните доходи, които се отчитат в България. Ние деградираме потреблението си, а това води до личностна деградация с много сериозни последици във времето нататък. Това идва от кражбите. Изключително малко на брой хора крадат изключително много, обясни проф. Ставрев.

Господ да слезе от небето и да стане министър, на което и да е министерство, той ще бъде парализиран веднага, ако реши да си прави нещата така както трябва. Ще завари една структура, която иска от него да работи по определен начин и той ще остане там, ако действа, както от него се очаква, или ще бъде изхвърлен, ако трябва - и ликвидиран. Никой не е виновен сам по себе си. Не можем да искаме от хората героизъм, когато стават депутати, министри, кметове, каза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна