Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на металурзи и миньори в Кърджали и Мадан влизат за обсъждане в МС

Снимка: БГНЕС

Протестите на металурзи и миньори в Кърджали и Мадан заради неизплатени заплати влизат за обсъждане в Министерския съвет. За случващото се в двете предприятия вицепремиерът Цветан Цветанов ще информира кабинета на утрешното заседание. Това съобщи самият той снощи в Кърджали, където беше гост на петгодишнината от основаването на местната структура на ГЕРБ.

Държавата няма как да се намеси пряко в тази ситуация, но може да бъде посредник между протестиращи и работодател. Това каза Цветанов в отговор на въпрос на "Хоризонт" дали може да се помогне за потушаване на конфликта в двете предприятия.

Аз не бих могъл да се ангажирам с подобен казус за решаване, но съм убеден и препоръчвам работодателят да изплати своите задължения към съответните служители, защото това е положен труд. Надявам се, че това ще бъде предприето. Сами разбирате, че в тези условия изпадат много предприятия и точно затова се предприемат съответните мерки да не се допуска това. Правителството винаги би могло да участва в подобно посредничество, има и социален министър, има и министър на икономиката. Надявам се, че с това, с което те са запознати, ще предприемат и съответните действия, каза Цветанов.

Над 80 акта има Оловно-цинковият комбинат, глобите се плащат и всичко започва отначало, каза депутатът Цвета Караянчева. Протестът на металурзите в Кърджали продължава и тази седмица, след като вчера се провалиха преговорите с Валентин Захариев. Работниците ще стачкуват до изплащане на всички заплати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна