Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

266 млн. евро ще струва удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Таня Харизанова
266 милиона евро ще струва удължаването с 20 години на работата на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, съобщи изпълнителният й директор Александър Николов и допълни, че за този период ще бъде произведен ток за 11 милиарда евро.

По-малко от 16 милиона евро е стойността на договора на АЕЦ Козлодуй с Консорциум, ръководен от френската компания "Електрисите дьо Франс" и руската "Росенергоатом" за проучване на начините за удължаване на експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок, заяви изпълнителният директор на централата Александър Николов.
Той отбеляза, че цената не е малка, но след като бъдат модернизирани, двата блока ще продължат да работят още 20 години и ще произведат електроенергия за 11 милиарда евро, която ще бъде с ниска себестойност.

Анализът на състоянието и мерките за модернизация трябва да бъдат представени за одобрение в Агенцията за ядрено регулиране до есента на 2013 година за 5-ти блок и 2 години по-късно за 6-ти блок. Практическата програма трябва да бъде изпълнена преди изтичането на срока на експлоатация на 5-ти блок през 2017 година и на 6-ти - през 2019 година.

Според предварителните оценки дейностите по модернизацията няма да надвишат 250 милиона евро. В тази програма АЕЦ Козлодуй инвестира собствени средства.
По публикацията работи: Ива Антонова – кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна