Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ЕК призоваха за бързо въвеждане на пряк избор на ВСС

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия определи приемането на Закона за конфискацията като "необходима първа стъпка в правилна посока". Приветстваме факта, че след толкова дълъг процес тази стъпка е направена, сега трябва тя да бъде подкрепена със създаването на независима комисия, която да приложи закона и той да доведе до конкретни резултати, каза за БНР горовителят на Еврокомисията Марк Грей.
В същото време той припомни, че Комисията очаква от България по-убедителни действия в изпълнение на препоръките за съдебна реформа, особено по отношение на прозрачността и отчетността на Висшия съдебен съвет. Ние наистина вярваме, че е постижимо и желателно да се въведе пряк избор на членовете на Съвета на принципа един човек - един глас. Смятаме, че това трябва да се направи навреме за предстоящото обновяване на ВСС през есента.

Марк Грей припомни, че генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей преди дни е изпратила до властите у нас поредно писмо по тази тема.

Подобрява се публичността при избора на членовете на ВСС, това е хубаво, но не е достатъчно, коментира в "От петък до петък" съдия Борислав Белазелков, член на УС на ССБ. В писмо до парламента и Еврокомисията Съюзът на съдиите и неправителствени организации твърдят, че Законът за съдебната власт не гарантира същностна реформа на модела на ВСС.

С козметична промяна няма да има ефект. Най-малкото, което би могло да се направи, е изборът да бъде пряк. Но ако структурата и организацията са същите, тогава няма да има промяна. Ако някой иска промяна, той трябва да промени същността.

Решението трябва да се вземе от политическите партии в парламента. Засега от парламента отговор няма, има проект, който е внесен за обсъждане. Надяваме се, че ще се вземат сериозни, отговорни решения.

Цялото интервю на С. Великова и К. Лещанска със съдия Б. Белазелков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна