Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

333-ма български гайдари в опит да поставят световен рекорд

Снимка: БГНЕС
333-ма български гайдари ще се опитат довечера да поставят световен рекорд в Националния дворец на културата. Събитието е организирано от Фондация "Изкуството да живееш", известна с културни и хуманитарни инициативи по цял свят.

Миналата година фондацията събра в Берлин близо 2 000 българи да играят заедно право хоро под музикален съпровод и с изпълнение на Елица Тодорова.

Тодор Тодоров от организаторите обяснява за днешното събитие: Участват колеги от всички градове на Смолянска област. Радваме се, че се събираме толкова колеги, за да свирим заедно. Трябва да се опитаме да свирим в абсолютен унисон. Мисля, че ще се получи абсолютен синхрон.

За опита за рекорд днес у нас пристига основателят на организацията - световноизвестният хуманитарен деец и радетел за мир Шри Шри Рави Шанкар.

Председателят на българския офис на Фондацията "Изкуството да живеем" Константин Драгов разказва за него: Всъщност той е един много естествен човек, който има страхотно позитивно излъчване. Посещава над 40 държави годишно. Говори как да живеем здравословно, как да бъдем щастливи. Той казва "Моята мисия е да донеса усмивка на всяко човешко лице на тази планета".

Шри Шри Рави Шанкар ще връчи награди на петима видни българи, допринесли за развитието на обществото. Това са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, председателят на парламента Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Йоана Томова, управител на издателствата "Просвета" и "Прозорец", и журналистката Даниела Кънева. На събитието ще присъстват депутати, културни дейци, политици, дипломати.
По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна