Кампанията на Етнографския музей за образователен център се нуждае от подкрепа

Повече от половин година продължава дарителската кампания за образователен център в Националния ентографски музей. За момента обаче от SMS-и са събрани едва 561 лева. Кампанията е наречена "Опознай традициите, за да обикнеш народа си". Пред "Хоризонт"..

публикувано на 20.07.17 в 15:01

Артисти от страната и чужбина идват в София за лабораторията за иновативно изкуство 180°

Предстои четвъртото издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София между 22-ри и..

публикувано на 20.07.17 в 14:45

Актьорът Христо Домусчиев: Нацията се руши от това, че културата не е онази, която изгражда, а онази, която печели

Актьорът Христо Домусчиев -Бебо е един от най-уважаваните плевенчани. Вече от 40 години той играе на сцената на Драматично-кукления театър “Иван Радоев“. Снимал се във филми, но избира и остава на плевенска сцена въпреки предложенията от..

публикувано на 20.07.17 в 14:39
Леарт Долке, Лилия Маравиля и Владимир Зомбори в студиото на

Последно за сезона представление на "Догодина по същото време"

Театралната постановка от Бърнард Слейд „Догодина по същото време“ отново оживява на българска сцена, а в главните роли са Лилия Маравиля и Христо Шопов. Последното представление за сезона е тази вечер в София, а през септември ще продължи турнето си..

публикувано на 20.07.17 в 11:52

Нова книжка с цветни илюстрации разказва на децата древната ни история по увлекателен начин

Новото учебно помагало, наречено: „История на славните българи“, е съставено с цел да представи по интересен начин на децата историческите факти. Книжката съдържа информация и за известни българи от преди 681-ва година, сподели за предаването..

публикувано на 20.07.17 в 11:26
Църквата

На Илинден храмът в чепеларското село Хвойна отбелязва своя празник и 160-годишнина

В деня на Свети пророк Илия едноименната църква в чепеларското село Хвойна отбелязва своя храмов празник и 160-годишнина. По този повод днес светините - част от покрова и ризата на Света Богородица от Митрополитския храм „Св. Марина“ се пренасят в..

публикувано на 20.07.17 в 09:50

Разговор за вярата и иконите в навечерието на Илинден

Илинден е един от най-големите летни християнски празници – на 20 юли почитаме паметта на Свети порок Илия, който е един от най-големите старозаветни пророци. Той е живял около 900 години преди Христос. Пророците са били благочестиви,..

публикувано на 19.07.17 в 20:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово.

Цв. Томчев: Сякаш има невидими фактори, които не ни разрешават да търсим къде е погребан Апостола на Свободата

Споровете за това къде е погребан Васил Левски не започват през 1937-ма година по повод тогавашната 100 годишнина от рождението на Апостола, те започват още няколко години след обесването му . Това припомни в интервю в ефира на „Хоризонт“..

публикувано на 19.07.17 в 19:45
Участници във фестивала

Разходка из историята на село Челопеч, което е домакин на фестивала „Златен прах“

В село Челопеч , което се намира на 70 километра от София, от утре - 20-и юли, до неделя ще се състои Четвъртият международен фолклорен фестивал „Златен прах“ .  Мястото на събитието е парк „Корминеш“. За историята и настоящето на селото..

публикувано на 19.07.17 в 16:13

Първият у нас библиобус тръгва на път в рамките на кампанията „Книгите идват при вас“

Столична библиотека започва кампанията „Книгите идват при вас“ с помощта на първата по рода си мобилна библиотека „Библиобус”. От библиотеката обещават поне два пъти месечно той да бъде на разположение на читателите в съгласувани с общините точки...

публикувано на 19.07.17 в 10:10