Албанският "AJS Quartet" представя джаз с етно елементи

Тази година на два пъти се случи да се срещна с музикантите от албанската джаз формация  "AJS Quartet". Първият път беше на международния джаз фестивала "Nisville" в сръбския град Ниш, вторият път на международния джаз фестивал "Petrovac Jazz Fest" в Черна..

публикувано на 14.10.19 в 14:03
Ирландската гала вечер от кино-литературния фестивал „Синелибри“ ще се състои на 17 октомври.

Н. Пр. Майкъл Форбс за ирландското участие в "Синелибри"

На 17 октомври  в кино „Люмиер“ ще се състои Ирландската гала вечер в рамките на кино- литературния фестивал „Синелибри“. За избора на филма „Закуска на Плутон“, който ще представи Ирландия в рамките на това пето издание, пред "Хоризонт" говори..

публикувано на 14.10.19 в 13:13
Олга Токарчук

Адриана Ковачева: Олга Токарчук започва да създава друг вид литература

Полската авторка Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке бяха отличени с Нобелови награди за литература . Токарчук, която през 2018 г. стана лауреат на международната награда "Букър", получи Нобела за миналата година. За таланта на Олга..

публикувано на 14.10.19 в 11:00

Калин Терзийски: Ако не сме малко суетни, няма да сме хора и животът ще бъде тъжен

Чета последните "Вълнения" на Калин Терзийски  и се чудя от къде идвало моето безпокойство и виждам, че моето безпокойство било много подобно на неговото безпокойство, че моята тъга била много подобна на неговата тъга. Пускам сълза. Установявам, че и аз..

публикувано на 11.10.19 в 18:04
Организаторът на концерта Боян Бояджиев

Сара Тавареш стопля есента с концерт в София

Португалската изпълнителка Сара Тавареш гостува у нас със специален, клубен концерт утре вечер в София. Освен любими песни, в концерта си, озаглавен „Любов завинаги“, Тавареш ще изпълни и парчета от новия си, пети албум. „Ще видим същото..

публикувано на 11.10.19 в 13:52
Лоренсо Силва

Испанският автор Лоренсо Силва: Черпя вдъхновение от заобикалящия ме свят

Кино-литературният фестивал CineLibri продължава с още испански вечери и две прожекции на филма "Последствията на гнева" по книгата на испанския писател Лоренсо Силва, който е и сценарист на лентата. Едноименният роман „Слабостта на болшевика” изследва..

публикувано на 11.10.19 в 13:48

Теодосий Спасов представя гостите на фестивала „Жълтите павета“ 2019

Балкански аромат ще витае тази година около сцените на фестивала "Жълтите павета". Символично по „жълтите павета“ ще могат да преминат почитателите на джаза в Габрово, Пловдив и Бургас. Артистичният директор на фестивала Теодосий Спасов гостува в..

публикувано на 11.10.19 в 11:57

Прожекция на "Треска за злато" в София в памет на Чарли Чаплин

130-та годишнина от рождението на Чарли Чаплин се отбелязва с прожекцията на филма "Треска за злато" в едно от столичните кина.  Ще бъде показан първият и най-пълен вариант на творбата, а по време на излъчването ще звучи музика на живо в изпълнение на..

публикувано на 10.10.19 в 08:00
Цвета Димитрова и Софи Дерво

Музика на Цвета Димитрова ще звучи в бароков замък в Австрия

На 10 октомври в романтичния, построен през 1730 г. бароков замък "Schloss Hunyadi - Maria Enzersdorf“ в близост до Виена ще се състои концерт, в който централно участие има утвърдената в Австрия българска композиторка и пианистка Цвета Димитрова...

публикувано на 09.10.19 в 21:25
Роман Патколо

Академичен Бас фест 2019 привлича в София световни звезди на контрабаса

От 8 октомври до 23 ноември в София се провежда Академичен Бас фест под егидата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Проф. Петя Бъговска, продължител на школата на проф. Тодор Тошев, организира събитието всеки две години, а..

публикувано на 09.10.19 в 20:44